16 oktober 2024

Klimaendringer svekker energisikkerheten

I den nyeste utgaven av World Energy Outlook (PDF)fremhever IEA hvordan flere tiår med manglende innsats for å redusere CO₂-utslipp nå påvirker energisikkerheten. IEA argumenterer for at definisjonen av energisikkerhet må utvides. Energisikkerhet og klimahandling er uløselig knyttet sammen, påpeker IEA.

Ifølge IEA-leder Fatih Birol er vi på vei inn i elektrisitetens tidsalder. Likevel går utslippskuttene ikke raskt nok, og rapporten tegner et dystert bilde av fremtiden. Økende temperaturer og mer ustabile nedbørsmønstre vil ramme energisikkerheten, særlig i regioner som Midtøsten. Hetebølger blir hyppigere og kraftigere, noe som øker behovet for kjøling, samtidig som varmen reduserer effektiviteten i kraftnett og kraftverk. Hetebølger fører til økt etterspørsel etter kjøling, noe som driver opp forbruket av air condition. Med flere svært varme dager ser man en økning i behovet for elektrisitet til kjøling, og dette legger press på energisystemet. IEA understreker også behovet for større investeringer i kraftnett og energilagring for å håndtere både ekstremvær og potensielle cyberangrep.

Effektene av klimaendringer på energisikkerheten kommer i tillegg til faktorer som krig og geopolitisk ustabilitet. IEA rapporterer at hyppigere og kraftigere klimahendelser som flom, sykloner, tørke og hetebølger utgjør alvorlige trusler mot energiinfrastrukturen og forsyningssikkerheten globalt. Et eksempel er det økte strømforbruket under hetebølger, samtidig som vannkraftproduksjonen blir mer ustabil, noe som har store økonomiske konsekvenser.

I sin rapport skisserer IEA et framtidsscenario basert på STEPS (Stated Policies Scenario), hvor verden er på vei mot en global oppvarming på 2,4 grader innen århundreskiftet, noe som vil medføre alvorlige klimaendringer. Selv om IEA ser en utslippstopp i nær fremtid, er det ikke nok for å møte målene i Parisavtalen. Skal vi begrense oppvarmingen til under to grader, må endringene gå raskere enn STEPS tilsier. APS-scenarioet (Announced Pledges Scenario) peker mot en oppvarming på 1,7 grader, mens Net Zero-scenarioet forutsetter enda raskere reduksjoner i utslippene.

IEA understreker at hovedtiltakene er velkjente: Elektrisitetsproduksjonen må bli fornybar og utslippsfri, og elektrisitet må tas i bruk i andre sektorer, som transport. Det er allerede tegn på at dette skjer, blant annet gjennom elbilenes raske fremmarsj i Kina, som reduserer oljeetterspørselen betraktelig.

Presentasjon av rapporten:



IEA peker også på USA, der orkanen Ida i 2021 midlertidig stoppet 95 prosent av olje- og gassproduksjonen i Mexico-gulfen, og tvang oljeraffinerier og petrokjemiske fabrikker til å stenge. Slike hendelser viser hvordan ekstremvær kan påvirke energiinfrastruktur, inkludert LNG-anlegg og vannkraftverk i tørre områder.

De kommende årene forventes det betydelig vekst i produksjonen av flytende naturgass (LNG), særlig fra USA og Qatar. Men økt ustabilitet i Midtøsten og hyppigere ekstremvær i Mexico-gulfen kan skape utfordringer. Et overskudd av olje og gass mot slutten av tiåret kan imidlertid presse prisene ned, spesielt dersom utviklingen ligner mer på APS-scenarioet enn STEPS. I Net Zero-scenarioet vil olje- og gassprisene falle ytterligere.

IEA advarer også om at investorer i olje og gass står overfor risiko, og at oljeeksporterende land kan oppleve betydelige inntektsfall, med Venezuela som et eksempel på hvordan slike kriser kan utvikle seg.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism