27 oktober 2024

Flere nye fremmede arter fester grepet i Oslofjorden

Penselkrabbe. Foto: Rudolf Svensen.
Fremmede arter er arter som ikke forekommer naturlig i norsk natur, og som er kommet til landet via skipstrafikk og annen menneskelig aktivitet. Fremmede skadelige arter utgjør en av de fem største truslene i verden mot naturmangfold. På oppdrag fra Miljødirektoratet har Husa og hennes forskerkolleger i høst funnet flere fremmede marine arter som har klart å etablere seg i Oslofjorden. Funnene er del av en større kartlegging av fremmede marine arter, i norske havner som har ekstra høy risiko for å få inn slike arter på grunn av stor skipstrafikk.

Fortrenger lokale arter og sprer sykdommer
Den internasjonale Naturavtalen, som Norge sluttet seg til i desember 2022, har som et av målene å redusere introduksjon av fremmede arter. Overvåkingen som Havforskningsinstituttet gjør for Miljødirektoratet er del av regjeringens tiltaksplan for bekjempelse av fremmede skadelige organismer. Kjente og skadelige fremmede marine arter i Norge er havnespy og stillehavsøsters.

– Fremmede arter kan endre opprinnelig natur ved å konkurrere ut naturlig hjemmehørende arter, og spre sykdommer som det ikke er motstandsdyktighet mot, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Etter rapporter fra publikum om funn av asiatisk penselkrabbe i Oslofjorden satte Havforskningsinstituttet i august i år ut 90 teiner. Dette ga labert resultat, så forskerne ble i tvil om disse krabbene faktisk hadde etablert seg i Oslofjorden. Vivian Husa i Havforskningsinstituttet fikk seg en overraskelse da hun analyserte rødalger og annet materiale som forskerne hadde skrapet av fra brygger i Indre Oslofjord.

– Da jeg satt på laben for å undersøke nærmere det materialet vi hadde skrapet av fra brygger i Indre Oslofjord, så krøp det ut masse små firkantede krabber som så ut som små flått, sier Husa.

De små krabbene viste seg å være asiatiske penselkrabber. Penselkrabben er vurdert av Artsdatabanken til å utgjøre en høy risiko, fordi den blir tallrik og sprer seg raskt.

Regler for skipstrafikk viktig
Mange fremmede arter har kommet til Norge via ballastvann eller festet på skipsskrog. Viktige tiltak er derfor å innføre strengere regler for vasking av skipsskrog, og mer kontroll med hvor skipene har vært før. For ballastvann har det kommet internasjonale regler som har hatt god effekt, mens det gjenstår en del arbeid for å begrense spredning gjennom arter som fester seg på skipsskrog.

Sjøfartsdirektoratet jobber nå med en ny forskrift for Norge, som skal senke risikoen for å spre fremmede arter med skip.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar