29 september 2024

Skogsbilveier skjuler massedumping

Naturvernforbundet i Hordaland over tid har avdekket det de beskriver som organisert miljøkriminalitet i forbindelse med ulovlig bygging av skogsveier og dumping av forurensede masser i og rundt Bergen. Synnøve Spangelo fra Naturvernforbundet har avdekket omfattende brudd på regelverket, der utbyggere har brukt store mengder forurensede materialer som knust asfalt, betong og rivningsavfall som fyllmasse til veibygging, i stedet for å levere dette til godkjente mottak. Ifølge Naturvernforbundet har omtrent alle de seks milene med skogsveier de har kartlagt, inneholdt ulovligheter.

Etter at flere av disse tilfellene ble meldt til politiet, ble saken i utgangspunktet henlagt av Vest politidistrikt. Riksadvokaten krevde imidlertid en ny etterforskning, noe som førte til at flere privatpersoner og selskaper nå er siktet.

I en politisk høring i Bergen, ble det også rettet sterk kritikk mot kommunen for å ha sviktet i sin kontroll med skogsveibyggingen. Kommunen har innrømmet at det har vært betydelige mangler i tilsynet, og at flere varsler om ulovlig veibygging ikke ble registrert i kommunens saksbehandlingssystem. Dette har ført til at ulovlige veier i noen tilfeller har blitt ettergodkjent, til tross for at de var under politietterforskning.

Naturvernforbundet peker på at enkelte entreprenører har spart betydelige summer ved å unngå de kostnadene som normalt følger med riktig avfallshåndtering. Ved å dumpe rivingsavfall langs skogsveier i stedet for å levere det til godkjente deponier, har de fått en økonomisk fordel, noe som ifølge Naturvernforbundet har ført til urettferdig konkurranse. De anslår at verdien av den svarte økonomien i denne sammenhengen kan være på rundt en halv milliard kroner.

Til tross for at det har blitt innført strengere regler og skjerpet tilsyn, mener Naturvernforbundet at det fortsatt er store utfordringer knyttet til massehåndteringen, som de beskriver som "ute av kontroll."

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar