23 september 2024

Murverksprisen 2024

Fåd, Vollsveien 13 H i Bærum. Foto: Einar Aslaksen
Vinner av Murverksprisen 2024 er Fåd, Vollsveien 13 H i Bærum. Bygget eies av Mustad Eiendom. Arkitekt på prosjektet har vært KIMA arkitektur med Hent som entreprenør. Murer på prosjektet har vært Kirkestuen AS og AK-gruppen as.

Bygget har en lang og spennende industrihistorie. Den eldste delen av bygget ble oppført på slutten av 1800-tallet som Granfos papirfabrikks hollenderi. Byggene har gjennomgått en totalrenovering og huser nå leietakere som Norrøna, Head, Hestra, Devold og et klatresenter.

I sin begrunnelse skriver juryen:

«Årets murverkspris-vinner er en transformasjon av et sammensatt industrianlegg bygget gjennom tre perioder, de tidligste med røtter tilbake til den tidlige industrisatsingen langs Lysakerelva, de seneste fra nyere tid. De gamle industrilokalene er unike kulturminner, og deler av bygningsmassen er regulert til bevaring. Juryen understreker at alle lag av historien er håndtert med respekt, og er med på en kompleks historiefortelling. Alle bygningene har fått teglfasader av ulike typer, oppbygging og utførelse.

Ved prosjektstart i 2019 var det behov for en grundig istandsetting, der rehabilitering og tilbakeføring av de gamle fasadene var en viktig del av prosjektet. I tillegg til istandsetting av eldre bygningsmas­se, er det en kompleks og spennende innpassing av nybygg og påbygg i den eksisterende bebyggelsen.

Det er funnet løsninger som har ivaretatt miljøambisjonen gjennom bevaring og ombruk. Gjenbruk og bruk av donorstein i kombinasjon har vist nye løsninger der miljøambisjonen kunne ha strandet. Resultatet er et mangefasettert transformasjonsprosjekt som viser hvordan tegl på ulikt vis kan gjenbrukes i et langt perspektiv når målsetting, kunnskap og kreativitet spiller på lag.»

Foto: Einar Aslaksen


Hedrende omtaler
I tillegg til hovedprisen gir juryen i år to hedrende omtaler. Den ene går til boligprosjektet Bystranda Blå i Kristiansand med Arkitektkontoret Kari Nissen Brodtkorb/MER arkitektur som arkitekt. Årets andre hedrende omtale går til boligprosjektet Ankeret i Sandnes der SpaceGroup har vært arkitekt.

Bystranda Blå i Kristiansand. Foto: Håkon Rossebø


Juryen sier følgende om Bystranda Blå:
«Boligkomplekset Bystranda Blå rommer 250 enheter fordelt på fire hus. Anlegget fungerer svært godt i situasjonen og har et godt opparbeidet utomhusareal som supplerer kvalitetsnivået på byggene.

Anlegget er nedskalert på en tiltalende måte rundt godt bearbeidede og varierte uterom. Utnyttelsen er høy. Fasaden har forskutte teglvolumer og flater oppdelt av balkonger og loggiaer. Over femte etasje er det lagt på etasjer med trekledning.

Inngangspartiet er gjennomgående og fint utformet med oversikt og intimitet på samme tid. Teglen er ført helt ned i bakken, der detaljeringen er løst på gode og varige måter. Organiseringen av fellesarealet og forholdet mellom private, halvprivate og offentlige soner er godt løst. Leilighetene har gode planer innenfor kjente løsninger.

Prosjektet knytter seg til en lang og god tradisjon som denne arkitektpraksisen har arbeidet med gjennom mange år. Juryen verdsetter den pragmatiske holdningen der man har fått til veldig gode kvaliteter fordelt på alle viktige elementer. Bystranda er et solid prosjekt på alle måter. Vi vil framheve anlegget med en hedrende omtale».
Ankeret i Sandnes. Foto: SpaceGroup



Juryen sier følgende om Ankeret
«Ankeret er plassert i den nye bydelen Havneparken i Sandnes, rommer 71 boliger kledd i tegl og er plassert på en base av transparente næringsarealer. Tomtesituasjonen byr på sjøutsikt mot nord.

Anlegget har et ambisiøst oppslag, med en avansert og kompleks geometrisk oppbygging for å fange sol og sjøutsikt for alle. Resultatet er et rikt prosjekt der ingen leiligheter er like. De kubiske formene i «bolig-pyramiden» skaper et godt artikulert forhold mellom leilighetene og deres private uterom og den ekspressive formen.

Estetisk fungerer de 45 graders dreide volumene med balkonger, vindusåpninger og forskutte skiver svært godt for leilighetene.

Boligprosjektet er godt gjennomført bygningsmessig. Muren underbygger formene. Her finner vi imponerende innvendige løsninger i leilighetene som man sjelden ser i norsk boligsammenheng. Juryen vil framheve prosjektet med en hedrende omtale for ambisjonsnivået; det utradisjonelle og ekspressive uttrykket gir fine leiligheter, et godt samspill mellom privat arealet inne og ute, samt et spennende ytre volum».

Murverksprisen deles ut under Norsk Mur- og Flisdag i Oslo 17. oktober.


Tidligere vinnere av Murverksprisen

2023: Ingen nominerte bygg kvalifiserte til murverksprisens strenge krav.
2022: Urban Villas ved CODE arkitektur.
2021: Wesselkvartalet ved Vigsnæs+Kosberg++ Arkitekter.
2020: Pilestredet 77/79 ved Reiulf Ramstad Arkitekter.
2016: Furulundsveien 1 ved R21 arkitekter.
2015: Enebolig Bøe-Møller ved sivilarkitekt MNAL Knut Hjeltnes.
2014: Villa Gjensyn ved arkitekt Kjell Dybedal.
2013: DNBs hovedkontor ved arkitektkontoret MVRDV med Dark Arkitekter AS.
2012: Enebolig Grimnes ved professor, sivilarkitekt Bengt Espen Knutsen.
2011: Forsvarets nye ledelsesbygg på Akershus festning – Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter.
2007: Sivilarkitekt Einar Dahle – For sitt forfatterskap og tjue års innsats for murbransjen.
2004: Lunde & Løvseth Arkitekter AS – For Høgskolen i Agder.
2004: Knut Hjeltnes – For Villa Kleven/Styrmoe i Skogveien 122 i Stabekk.
2000: Sivilarkitekt Harald Hille – For sitt forfatterskap.
2000: Sivilarkitekt Bengt Espen Knutsen – For sitt forfatterskap.
2000: Sivilarkitektene Kjell Lund og Nils Slaatto – For sine forfatterskap.
2000: Sivilingeniør Finn E. Madsø – For utvikling av det moderne bærende murverk.
1999: Nils Henrik Eggen Arkitektkontor AS – For nybygget ved Erkebispegården i Trondheim.
1997: Sivilarkitekt Sverre Fehn – For sitt forfatterskap.
1996: Arne Åmland og Terje Høgenhaug i samarbeid med Hovde Prosjektering – For Åmot kirke i Modum.
1993: LPO arkitekter AS – For Oslo Spektrum.
1993: Lund Hagem Arkitekter AS – For Villa Bendvold i Oslo.
1988: Kari Nissen Brodtkorb – For sitt forfatterskap.
1985: Murmester Rolf Holm AS – For sin innsats for murbransjen og murerfaget.
1982: Murernes Union – For godt håndverk i anledning deres 100-årsjubileum.
1980: Professor og bygningsingeniør Sven D. Svendsen ved NTH – For sin innsats for murbransjen og murerfaget.
1979: Eliassen & Lambertz-Nilssen Arkitekter AS – For sitt forfatterskap.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar