06 august 2014

Hus bygget med søppel

Øko-arkitekt og direktør ved arkitektkontoret BBM Sustainable Design, Duncan Baker-Brown står, i samarbeid med bachelor-studenter ved universitetet i Brighton, bak prosjektet Waste House, som de siste ukene har fått stor oppmerksomhet.



- Waste House er et forsøk på å bevise ikke bare at man kan bygge noe ut av ting som ikke er beregnet som byggematerialer, men også at det faktisk går an å lage en permanent bygning ut av søppel, forklarte Baker-Brown nylig til design- og arkitekturnettstedet Dezeen.

Ifølge universitetet er det spesielle prosjektet et forsøk på å lage et slags levende laboratorium, hvor både studenter ved universiteter - og også besøkende - kan få oppleve hva øko-arkitektur også kan bety og være, og å se bedre hva man faktisk kan bruke avfall til.

- Waste House forsker på strategier for å bygge er moderne, lavenergi og permanent bolighus, hvor mer enn 85% av byggematerialene brukt kommer fra byggeplasser og vanlig husholdsavfall, skriver universitetet på sine nettsider.



Lærere og studenter ved universitetet drar allerede stor nytte av prosjektet, og Waste House vil også være tilgjengelig for skoleklasser, kommunale besøkende og andre høyere utdanningsinstitusjoner som ønsker å lære mer om grønne byggeteknikker og øko-arkitektur.

- Vi kommer til å arrangere work-shops og andre arrangementer hvor både kunstnere, designere, byggemestere, forskere og andre kan komme å lære av oss og av Waste House, forklarer Baker-Brown, som selv underviser i arkitektur ved universitetet,

Brightons Waste House vil bevise at materialer man før ikke engang hadde vurdert å bruke i husbygging faktisk kan benyttes, og vil være like effektive som andre og mer konvensjonelle byggematerialer. For ikke å snakke om mer miljøvennlige.

Sivilingeniør og seniorrådgiver hos SINTEF Byggforsk, Hanna J. Larsen, tror Waste House i Brighton sprer et godt budskap og er et fantastisk verktøy for undervisning, men er mer skeptisk til at man faktisk, og særlig i et norsk klima, kan bygge hus av olabukser og gamle tannbørster.

Sivilingeniøren forklarer at man i Norge i dag benytter seg mye av resirkulerte materialer når man skal bygge hus og bygninger, men at disse har blitt gjenvunnet og måttet passere strenge sikkerhetskrav for å kunne brukes.

- Vi har strenge tekniske krav til både byggematerialer og isolering i Norge, men vi har absolutt de siste årene blitt flinkere og flinkere til å ta i bruk resirkulerte materialer når vi bygger nytt. Mange var skeptiske til dette til å begynne med, men teknologien som brukes har utviklet seg enormt mye på få år, og nå er det helt vanlig å benytte seg av denne typen byggematerialer, og man vet at egenskapene er like som de man finner i nye materialer.

Kilde: Aftenbladet.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism