28 juni 2014

Økt CO2 gir lavere næringsverdi i mat

Durra er et planteslag som tåler økning i karbondioksid.
Foto: Larry Rana
Mais, ris, hvete, soyabønner og durra er alle blant verdens 10 viktigste avlinger. Når plantene blir utsatt for økt CO2-konsentrasjon fører dette til tap av næringsverdi i alle avlingstypene med unntak av durra. Dette kommer fram i studien som ble publisert i starten av mai i .

- Det at økt CO2-konsentrasjon reduserer nivå av flere næringsstoffer i viktige matplanter er grunn til bekymring. Vi trenger mer detaljert kunnskap om dette feltet. Relativt lite forskning har sett på klimaendringenes innvirkning på avlingenes næringsstoffer sammenlignet med påvirkning på avlingene selv, sier Lars Thore Fadnes, forsker ved Senter for Internasjonal Helse, UiB.

Om Myers og medforskerne får rett, vil økte CO2-utslipp også få betydelig konsekvenser for næringsstoffene i avlingene. Spesielt vil dette ramme verdens fattige. Det er estimert at to milliarder mennesker lider av ernæringsmangel på sink og jern. På risikotoppen står 22 land i Nord-Afrika og Vest- til Sørøst-Asia.

Kilde: tograder.no

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism