Foto: Danilo Prudêncio Silva. |
Det finnes få vitenskapelige studier som sammenligner helsebetydningen av å spise økologisk og konvensjonell mat. Bortsett fra overvåking av rester av plantevernmidler i mat, tas det ikke prøver systematisk for å kartlegge innhold av næringsstoffer og fremmedstoffer i økologisk og konvensjonell mat i Norge.
De fleste studier konkluderer med at det er større avlingstap på grunn av plantesykdommer, skadedyr og ugras i økologisk enn i konvensjonell produksjon. VKM mener at den mest sannsynlige forklaringen er at bekjempelsesmetodene som økologiske dyrkere kan bruke er mindre effektive enn de som brukes i konvensjonell dyrking.
Forskningen viser at det generelt er små forskjeller i næringsinnhold og andre innholdsstoffer i økologisk og konvensjonelt produserte vekster.
- Økologiske frukt og bær inneholder noe mer tørrstoff, vitamin C og antioksidanter.
- Økologiske poteter inneholder noe mer tørrstoff og stivelse.
- Konvensjonell hvete har noe høyere proteininnhold enn økologisk dyrket hvete.
- Forskningen gir ikke grunnlag for å konkludere om økologiske grønnsaker inneholder mer eller mindre næringsstoffer og andre stoffer enn konvensjonelle grønnsaker.
Overvåkingsdata fra EU-land og Norge viser at økologisk mat inneholder mye mindre plantevernmiddelrester enn konvensjonell mat, men at også mengdene som finnes i konvensjonell mat ligger under nivåene som gir økt helserisiko.
Beregninger som VKM har gjort viser at norske forbrukere får i seg lite plantevernmiddelrester, enten de spiser konvensjonell eller økologisk mat. Det er første gang en slik beregning har vært gjort i Norge.
Det fins per i dag ingen etablert metode for risikovurdering av kombinasjonseffekter mellom rester av ulike plantevernmidler. Eksisterende kunnskap tyder imidlertid på at eventuelle kombinasjonseffekter blir tatt hensyn til i de sikkerhetsmarginer som benyttes ved vurdering av enkeltstoffer.
Dyrehelse og dyrevelferd
VKM har vurdert hva forskningen sier om forskjell i helse og velferd til dyr i norske økologiske og konvensjonelle besetninger. Årsaken til at forskjellene generelt er små er at Norge har et strengere regelverk for dyrevelferd i konvensjonell produksjon enn andre europeiske land. Det gjør at forskjellene i regelverket for økologisk og konvensjonell produksjon i Norge ikke er så stor.
Vurderingen består av fem delrapporter og en hovedrapport. Se pdf-filer i høyremenyen. Grunnet tekniske problemer er delrapporten om plantehelse ennå ikke lagt ut til publisering. Hovedkonklusjonene fra denne delrapporten finnes imidlertid i hovedrapporten.
- Hovedrapport - Sammenligning av økologisk og konvensjonell mat og matproduksjon (30.04.2014) (pdf)
- Del 2 - Dyrehelse og dyrevelferd - Sammenligning av økologisk og konvensjonell mat og matproduksjon (30.04.2014) (pdf)
- Del 3 - Humanhelse - Sammenligning av økologisk og konvensjonell mat og matproduksjon (30.04.2014) (pdf)
- Del 4 - Smittestoffer - Sammenligning av økologisk og konvensjonell mat og matproduksjon (30.04.2014) (pdf)
- Del 5 - Plantevernmidler - Sammenligning av økologisk og konvensjonell mat og matproduksjon (30.04.2014) (pdf)
- Bestilling fra Mattilsynet (pdf)
Legg inn en kommentar