Nationaltheatret er kjent som et av de vakreste klassiske teatrene i Europa. og representerer en sentral del av vår nasjonsbygging. De siste 30 årene har bygningen hatt betydelige problemer med vedlikeholdsetterslep, slitasje og plassmangel.
En gruppe med utspring rundt LPO-arkitekter fremmer et forslag tilbygget bør utføres som en speiling av eksisterende nordfasade mot Teaterplassen og Universitetet, og kan romme ny scene, prøvesal, logistikkområde, garderober, kontorer og formidlingssenter. Videre ser de for seg at tilbygget skal gis en arkitektur som er overensstemmende med den opprinnelige utformingen fra Henrik Bulls hånd.
– Vår ambisjon er å opprettholde Nationaltheatret som landets fremste teaterscene, og at Nationaltheatrets virksomhet skal fortsette i den gamle bygningen i samsvar med sin lange tradisjon, sier forslagsstillerne, som mener det kan la seg realisere innen seks år. I dag presenterte de et forslag til utvidelse og rehabilitering av det ikoniske bygget.
– Løsningen innebærer at både Malersalen og Amfiscenen består som scenerom i teateret. Den eksisterende delen av teateret kan i all hovedsak beholde eksisterende utforming og funksjon. Nationaltheatrets hovedinngang forblir der den er, med Bjørnson og Ibsen side om side foran, forklarer Ellen Horn, tidligere skuespiller, tidligere teatersjef og kulturminister.
Ettersom teateret er fredet, finnes det ikke noe annet svar enn å bygge med de samme virkemidlene som Henrik Bull en gang skapte, mente Lars Haukeland fra LPO under pressekonferansen.
Erik Collett, sivilarkitekt MNAL og er aktiv i Aksjon Redd Nasjonalgalleriet peker også på at prosjektet ikke bare vil løse Nationaltheatret på en komplett måte, men at er det en byreparasjon for Oslo's historiske sentrum.
Eilif Holte, som er prosjektleder for forslagsstillerne, har vurdert at prosjektet kan ved rask beslutning realiseres løpet av 2030, og med en kostnad som er under halvparten i forhold til løsningen som involverer Tullinløkka.
Kilde: LPO Arkitekter
Legg inn en kommentar