Jeg kan ikke annet enn ta et lite tilbakeblikk til egen studietid her. Det som virkelig fikk øynene mine opp for potensialet i datamaskiner var en fremtidsdokumentar som science fictionforfatteren Douglas Adams laget for BBC, kalt "Hyperland" – vel verd å se i sin helhet. I denne dokumentaren møter vi Brøndmo som forklarer det han kalte "micons" – Moving Icons – som en del av hypervideo, eller interaktiv video.
Det får være nok tilbakeblikk. Brøndmo har i flere år jobbet med Everyday Robots som forsøker å få roboter til å kunne gjøre enkle oppgaver i miljøer som er uforutsigbare. De skal ha laget roboter som skal gjøre enkle oppgaver i Googles kantine, som å sortere søppel, rygge av bordene og sette på plass stoler.
I et blogginnlegg viser Brøndmo til Hans Moravec, som allerede på 1980-tallet konstaterte at det er enkelt å trene opp roboter til å gjøre mange ting mennesker synes er vanskelig, samtidig som det er vanskelig å lære robotene ting som mennesker syns er enkelt, som å gå eller gjenkjenne og samhandle med objekter.
De fleste roboter har blitt kodet til å gjøre oppgaver på en nøyaktig måte. Dette fungerer utmerket så lenge omgivelsene er stabile. I et ustrukturert miljø, hvor det er mange uforutsigbare faktorer, er det ikke mulig å programmere dem til å håndtere ethvert scenario. I stedet er robotene nødt til å lære, blant annet gjennom å gjøre feil.
Brøndmo mener det vil ta lang tid å lage roboter som faktisk kan hjelpe oss i dagliglivet, men også at den eneste måten å få dette til å fungere på, er å få noen av de tidlige robotene ut i verden. Google-ansatte kan dermed komme til å møte robotene til Everyday Robots i lunsjen eller oppleve at de rydder et møterom.
Dette er den samme typer oppgaver som Tesla ser for seg med sin varslede Teslabot. I videoen nederst snakkes det mye om hvordan maskinlæring er en forutsetning for at roboter skal lykkes. Det er dermed en nær sammenheng mellom roboter som navigerer i en kantine og en selvkjørende bil.
I et tidligere intervju er Brøndmo åpen i troen på at robotene kan være med å løse noen av verdens største utfordringer, knyttet til mat-produksjon, energi-produksjon og helse. For eksempel er det nærliggende å se for seg at de kan hjelpe til med tunge løft i eldresektoren, så menneskelige medarbeidere kan fokusere mer på det sosiale. Brøndmo tror også roboter vil spille en avgjørende rolle innen matproduksjon. I dag brukes for eksempel unødvendig mye gjødsel og giftige plantevernmidler fordi det er vanskelig å identifisere individuelle planter og det tar for lang tid for mennesker å luke.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar