09 mai 2021

Bergens tidende med arkitekturkritikk

Bergens Tidende har ikke hatt arkitekturkritikk på fast plass de siste femten årene, men introdusere nå dette med fast spalteplass. Den siste tidens "arkitekturopprør" har sikkert satt fart i denne beslutningen, men uansett et stort pluss til avisen og velkommen til Anders Rubing som kritiker. 


Rubing har lenge forsket på avveininger mellom sikkerhet og retten til demokratisk uttrykk i det offentlige rom og hvordan sikkerhetsarkitektur forandrer byer. Han var medredaktør og prosjektleder for den prisbelønte boken The City Between Freedom and Security, Contested Public Spaces in the 21st Century. Rubing er i dag stipendiat ved Universitetet i Bergen. 

– Arkitektur er viktig, den er synlig og berører i sterk grad bergensernes by- og bomiljø. Vi har lenge ønsket å skrive om arkitektur, ettersom byen er i rivende utvikling, særlig langs bybanetraseen, der ny arkitektur oppstår på løpende bånd, sier kulturredaktør Frode Bjerkestrand til Arkiteknytt.

Rubing var han en av kuratorene bak prosjektet og utstillingen «Jævla kritiker!» ved ROM for kunst og arkitektur i Oslo i 2020.


– Jeg er ikke så erfaren som kritiker, så jeg får prøve å skape meg et eget språk som likevel snakker presist til et bredere publikum. Folk flest blir mer og mer bevisste sine fysiske omgivelser, og vi som er eksperter på hvordan de fysiske omgivelsene våre fungerer har et ansvar for å videreformidle det til andre uten den samme utdannelsen, sier Rubing til Arkiteknytt.

Rubings første kritikk i BT er en anmeldelse av kontorbygget Skipet og Moxy hotell i Solheimsviken

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism