Foto: Oimheidi |
Den totale produksjonen fra landets vindturbiner i 2020 var 16,27 TWh (teravattimer), noe som er en økning sammenlignet med 2019, da vindturbinene produserte 16,11 TWh. I 2019 produserte de danske vindmøllene det som tilsvarte 47,1 prosent. av danskenes strømforbruk.
Når den rekordhøye vindproduksjonen i 2020 ikke samtidig fører til rekord i vindandelen, skyldes det et noe høyere strømforbruk i fjor sammenlignet med 2019.
– Det er virkelig gode nyheter for den grønne overgangen at vi nå har nådd det punktet hvor vindenergi når nye høyder i årlig produksjon. Totalproduksjonen er en ny dansk rekord, og en vindandel på litt over 46 prosent. er ingen andre land i verden som kan vise frem i deres elsystem, sier Jan Hylleberg, administrerende direktør i Wind Denmark, som ønsker rekorden og fortsetter:
– I 2020 opplevde vi også en rekordmengde av spesiell regulering, noe som betyr at de danske vindmøllene har blitt slått av i perioder da kraften kunne vært brukt i f.eks. varme- og transportsektoren hvis etterspørselen og kapasiteten til strømnettet hadde vært til stede.
Totalt 3 TWh spesialregulering (nedregulering) ble aktivert i 2020, og hvis man antar at vindmøllenes andel var den samme gjennom året som de første 8 månedene av året, som rapportert av Energinet, var produksjonen ca. 1,4 TWh vindmølleproduksjon ble slått av av Energinet i 2020. I følge Wind Danmarks beregninger ville produksjonen ført til en vindandel på rundt 51 prosent. og en totalproduksjon på ca. 17,7 TWh hvis kraften fra turbinene hadde blitt brukt.
– Mengden spesiell regulering er både gode og dårlige nyheter. Den høye mengden regulering fra vindturbiner er et tegn på at vindenergi som teknologi har modnet og er klar til å støtte elsystemet når det trengs. På den annen side er den høye mengden spesialregulering også et tegn på at det er vedvarende kapasitetsproblemer i strømnettet i Tyskland, og at det mangler fleksibelt strømforbruk i Danmark, som kan bruke fornybar energi når den er tilgjengelig. Det er super irriterende og en utfordring at vi virkelig må ha gjort en forskjell i år, påpeker Jan Hylleberg.
Den høyere produksjonen fra landets vindturbiner i 2020 fant sted på bakgrunn av at det blåste litt mer i fjor enn i 2019, men også at det var flere danske vindturbiner som skulle bidra til den grønne overgangen. 2020 var det første året havvindmølleparken Horns Rev 3 produserte hele året, og på land ble vindmølleparken på Thorup Sletten innviet i september med 18 vindturbiner og en total kapasitet på 77 MW. I slutten av november 2020 var Thorup Sletten den eneste kommersielle vindparken som hadde blitt koblet til nettet i 2020. I tillegg var det flere testvindturbiner og et par husholdningsvindturbiner.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar