Norge bruker relativt lite antibiotika til matproduksjon, noe vi skal være glade for. Kanskje kommer det også noe godt ut av dette - det er i alle fall lov å håpe på et mer dyrevennlig landbruk og ditto fiskebruk, samt at en også i utlandet reduserer bruken av vekstfremmende antibiotika.
Allerede på 1940-tallet viste studier i USA at det var mulig å halvere tiden kyllinger brukte på å vokse seg store – hvis de fikk lave doser antibiotika i maten. Da jobber bakteriene i dyretarmen mer effektivt. Siden den gang har enorme mengder antibiotika blitt brukt for at okser, griser og kyllinger skal utnytte foret bedre, vokse raskere og gi økt fortjeneste.
Noe å huske på i diskusjonen omkring priser på mat, og dette er noe av grunnen til kjøttforbruket faktisk må ned for å hindre den alarmerende spredningen av resistente bakterier, sier Ernst Kristian Rødland i et intervju med forskningsmagasinet Apollon.
Årlige rapporter fra European Medicines Agency over antibiotikaforbruket i europeiske land viser gang på gang at Norge er blant landene som bruker minst antibiotika i husdyrproduksjonen.
Oppdrettsfisk utgjør imidlertid en stor andel av den norske matproduksjonen. Ifølge SSBs akvakulturstatistikk 1,3 milliner tonn norsk matfisk i 2017. Til sammenligning ble til sammen 351.287 tonn kjøtt fra landbruket godkjent for slakt til menneskemat samme år, ifølge SSB. Oppdrettsnæringen bruker små mengder antimikrobielle midler. Ifølge rapporten NORM-VET 2018 var mengden slike stoffer per kilo oppdrettsfisk på 0,48 mg.
– Antibiotikabruken er svært mye lavere i Norge enn i de fleste andre europeiske land, sier professor Gunnar Skov Simonsen i en artikkel fra Bioteknologirådet, som leder Norsk overvåkningssystem for antibiotikaresistens hos mikrober (NORM). Allikevel øker antibiotikabruken og resistensproblemene også i Norge. Økende turisme og matimport gjør at det er vanskelig å holde resistente bakterier ute av landet. Det er allikevel viktig å beholde den restriktive nasjonale antibiotikapolitikken.
– Selv i en globalisert verden har lokale tiltak stor effekt, påpeker Skov Simonsen. Han viser til at antallet tilfeller av MRSA-bakterier i Norge fortsatt bare er en brøkdel av i Sør-Europa.
Nasjonal strategi mot antibiotikaresistens
Regjeringen lanserte en nasjonal strategi mot antibiotikaresistens (2015-2020) i 2015. Målet med strategien er å redusere antibiotikabruken, opprettholde et riktig antibiotikabruk til dyr og mennesker, øke kunnskapen på feltet og at Norge skal være en internasjonal pådriver i kampen mot antibiotikaresistens
Handlingsplan mot antibiotikaresistens
I 2016 ble det utarbeidet en handlingsplan mot antibiotikaresistens innenfor landbruket som vektlegger seks sektorspesifikke hovedmål for landbruks- og matsektoren, og viktige tiltak under disse målene. Hvert halvår oppdateres status for arbeidet med handlingsplanen.
Les mer om dette i denne artikkelen fra Faktisk.no
I 2016 ble det utarbeidet en handlingsplan mot antibiotikaresistens innenfor landbruket som vektlegger seks sektorspesifikke hovedmål for landbruks- og matsektoren, og viktige tiltak under disse målene. Hvert halvår oppdateres status for arbeidet med handlingsplanen.
Les mer om dette i denne artikkelen fra Faktisk.no
Legg inn en kommentar