Komplekst snekkerarbeid, her løst på gamlemåten: Kunsten er i dag å finne ut av det optimale samspillet mellom gamle og nye teknikker. Foto: Decupeur |
Tidligere har vi stilt spørsmål ved om dette tilser at vi må velge mellom høvelbenk eller 3D-printer – eller begge deler? Problemstillingen blir i alle fall tydelig når det etter hvert blir et alternativ å 3D-printe treverk, noe som etter hvert trolig blir et alternativ, også ved serieproduksjon og en teknologi som finnes i alle hjem..
I fremtiden er det åpenbart at vi trenger utbredt 3D-kompetanse på alle felt, men i mange fag er allerede dette en stor del av virkeligheten. Dette kommer ganske tydelige fram i disse to filmene, laget ved Høgskolen i Bergen: den ene viser hvordan trappenekkere arbeider, mens den andre følger arbeid med metall.
Når en ny trapp skal lages designes skjer i sin helhet på datamaskinen. Deretter går datamodellene direkte til CNC-fresen, og vi får se hvordan svært avansert trebearbeiding skjer automatisk. Det meste av det manuelle arbeidet handler om oppmåling og montering – en fin miks, og ditto arbeidsdeling mellom menneske og maskin.
Selv i arbeidet med å restaurere et gammelt kirkespir kommer datastøttede verktøy til nytte.
Legg inn en kommentar