Alt for mye mat havner på dynga: fra husholdningene, i forhandlerleddet og i næringsmiddelinsustrien.
Foto: Cezary p
|
– Det finnes mye hyllevareteknologi, men ikke egnet våre produksjonsvolum og produkter. Ved å analysere big data eller informasjon fra dagens utstyr og matvareprodusenter, kan vi tilpasse produksjonsutstyret til våre behov, sier Kirsti Greiff, leder for kommunikasjon og formidling i iProcess til TU.
Prosjektet har som ambisjon å utvikle nye fleksible prosessinnovasjoner, konsepter og forretningsmodeller for bærekraftig verdiskaping innenfor matproduksjon. Det gjelder både marine og landbaserte prosesser. Målet er bedre utnyttelse av råstoff og restråstoff for å øke lønnsomheten – i et kretsløpsperspektiv. Videre er det et mål å redusere både spiselig og uspiselig avfall fra hele matverdikjeden. I tillegg skal man studere hvordan man skal sikre høy nok matkvalitet i sluttproduktene. Prosjektet har en tverrfaglig tilnærming med fire hovedområder: robotisering, prosesskontroll, optimal ressurseffektivitet og utvikling av forretningsmodeller.
Ifølge Sintef er det mulig å utvikle tekniske løsninger som passer norske forhold.
– Faglig sett, de største utfordringene for å få til en fleksibel automasjon som er tilpasset råstoffets variasjon og varierende produksjonsvolumer er knyttet til utvikling av automasjonskonsepter som kan imitere nøyaktigheten av manuelt arbeid utført av mennesker og samtidig å utnytte de samme maskinene til å utføre flere typer jobber i produksjonsprosessen, sier Ekrem Misimi som leder den største arbeidspakken i iProcess.
– Fokuset vil være på maskinsynskonsepter (øye) som kan effektivt gjenkjenne og lokalisere råstoffet i 3D rom, ved hjelp av maskinlæring (hjerne), samt bruke behendige gripere og kutteverktøy (hånd) for å håndtere og foredle dette råstoffet med optimal utbytte. I praksis vil dette bety visuell, kamerabasert styring av roboter for å utføre komplekse operasjoner som i dag ikke er automatisert, sier Misimi.
Kilde: Tu.no
Legg inn en kommentar