22 februar 2016

En solskinnshistorie - Aftenposten

Foto: Scatec Solar
På fem år har myndighetene i Sør-Afrika fått i stand en satsing på fornybar energi som mangler sidestykke i denne delen av verden. Fra en fornybar-andel på null har programmet til nå mobilisert 12 milliarder dollar i private investeringer. Rundt halvparten har gått til bygging av store solparker. Effektive budrunder har bidratt til å redusere prisen på solkraft så kraftig at denne strømmen nå er 15-20 øre billigere enn kullkraft - og det uten bruk av subsidier.

– Kull er billigst i dag, og den siste konkurrenten til solkraft. Men vi går mot en situasjon der solstrøm blir billigste energikilde midt på dagen omtrent over alt, sier Erik Sauar, tidligere grûnder og teknologidirektør i REC, nå direktør i Brigtherlite. Han mener prisfallet primært skyldes at solkraftselskapene får tilgang til billigere kapital.

– Prisen på solkraft i Sør-Afrika har falt rundt 80 prosent, og er nå blant de laveste i verden, sier professor Anton Eberhard ved Universitetet i Cape Town. Han jobber med et prosjekt for å finne ut hvordan andre land i Afrika kan ta lærdom av suksessen i Sør-Afrika.

Da solcelleparken Kalkbult i Northern Cape-provinsen i Sør-Afrika åpnet i august 2014, var det Afrikas største solkraftverk med en kapasitet på 75 megawatt. Anlegget produserer strøm til 35.000 husstander, på et område like stort som 130 fotballbaner. Den enorme solparken etterlater seg likevel lette fotavtrykk i naturen. Sletta det står på, leier selskapet av en lokal bonde. Bonden kan fortsatt la merinosauene gresse innenfor gjerdet. Sauene trives i skyggen av solpanelene, der gresset vokser frodig og sjakalene ikke kommer inn. Det fjerner samtidig behovet for å klippe gresset.

Det er imidlertid en begrensning for hvor mye av strømmiksen som kan komme fra sol og vind, som kun produserer når solen skinner og vinden blåser. Sør-Afrikanske myndigheter vil derfor også fortsette å bygge ut kullkraftverk, og snuser på gass- og kjernekraft. Tross satsingen kommer solkraft fortsatt kun til å utgjøre under 10 prosent av energimiksen i 2030, ifølge myndighetenes beregninger. Det raske prisfallet på batterier vil også på sikt bidra til å gjøre solkraft mer attraktivt. De siste fem årene er prisen på batterier redusert med 70 prosent, drevet av utviklingen av el-biler.

Kilde: Aftenposten

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism