Foto: Mahlum |
Filmen fra byggeperioden er verd å kikke på:
Byantikvaren har tilrådet bevaring på grunn av dens historiske og arkitektoniske verdi, men idrettsbyråd Rina Mariann Hansen uttaler til Dagsavisen at Byantikvaren «bare en høringsinstans» og dermed uten makt i spørsmålet om hvorvidt idrettshallen bør rives.
Oslo Byarkivs bilder fra 1952:
OL-komiteen krevde et ishockey-amfi for å sikre best mulig forhold for publikum. Dette ble realisert ved å bygge i en av de gamle teglverksgropene etter tidligere Jordal teglverk. Arkitekt Frode Rinnan tegnet det svungne anlegget, som ble gravd dypt inn i terrenget, med tilsiktet asymmetri og plass til 11.000 tilskuere. Rinnans tanke var at alle skulle se like godt og være nærme isflaten. Han var inspirert av antikkens teater. Selve grunnrisset lagde han da han satt i Sachsenhausen under krigen.
Rinnan står bak de aller fleste OL-anleggene fra 1952, som Bislett, Holmenkollen, og altså Jordal Amfi.
– Vi vil heller bygge en moderne konkurransehall for ishockey inn i bakken under Jordalparken. Vi vil reetablere parken på taket, uttaler avdelingsleder Hogne Langset hos Byantikvaren til NRK.
Kultur- og idrettsbyggs plan er imidlertid å rive den gamle hallen og bygge ny med 5.500 sitteplasser på samme sted. Den nye hallen er planlagt ferdig høsten 2018.
Legg inn en kommentar