Aisoy, en rimelig "sosial" robot. |
NHO-direktør Kristin Skogen Lund snakker også om robotisering i et intervju med Aftenposten, men fortrinnsvis i næringslivet:
– Automatisering har vi hatt mye av allerede. Det har vært ekstra lønnsomt i Norge, fordi vi har høye lønninger her. Men den digitaliseringen vi møter nå, kommer til å treffe høyere opp i verdikjeden. Tidligere ble rutinearbeid og manuelt arbeid erstattet av roboter, nå vil flere tenkende og kognitive arbeidsoppgaver også kunne erstattes. Meteorologisk institutt er et eksempel på en høykompetent arbeidsplass, der datamaskiner nå kan gjøre jobben bedre enn mennesker.
Advokater, revisorer og snart også leger vil bli utsatt. Det er mye vi ikke kan tenke oss ennå, men det finnes sikkert snart en maskin der du kan stikke fingeren inn og få en diagnose, som er langt mer presis enn den du får hos fastlegen. Logistikk og transport er andre eksempler. Selvkjørende systemer, tog uten fører. Det kommer, og vil gi en kjempemessig effektivitet. Det er mer miljøvennlig, og vil gi færre ulykker. Altså er det en klar, samfunnsmessig gevinst, men ikke så kult for dem som er sjåfører.
– Status for roboter i hjemmene ligner på det vi så når det gjaldt PC-er på slutten av 1970-tallet, sier analytiker Steffen Sorrell hos Juniper Research. En litt historieløs uttalelse kanskje, gitt at IBM introduserte PCen i 1981. Før den tid var hjemmemarkedet ganske perifert, men det får så være.
Ifølge Juniper Research vil mer avanserte roboter i hjemmene kreve både en betydelig teknologisk utvikling og en kraftig reduksjon i prisene. At det komer til å skje er rimelig sikkert, men viktigere er trolig at folk flest stoler på at robotene er trygge.
Roboten Pepper ble straks utsolgt i Japan, men jeg er ikke sikker på om jeg vil stå i køen av kjøpere etter å ha sett denne videoen:
Kilde: Computerworld
Kilde: Computerworld
Legg inn en kommentar