24 mai 2015

Solceller som er perfekte for nordiske forhold

Forskere ved Aalto-universitet i Helsinki har satt effekt-rekord for solceller basert på såkalt svart silisium. Slike celler virker ekstra godt når det er overskyet, og finnene har oppnådd en virkningsgrad på hele 22,1 prosent.

Økt energieffektivitet er ikke den eneste fordelen, påpeker de finske forskerne. Fordi de svarte solcellene også kan fange skrå solstråler, kan de produsere mer elektrisitet gjennom en større del av døgnet sammenlignet med tradisjonelle solceller. Dette er en fordel spesielt i nord, hvor solen skinner fra en lavere vinkel store deler av året.

– Vi har demonstrert at svarte solceller produserer betydelig mer elektrisitet enn tradisjonelle solceller om vinteren i Helsinki, til tross for at de hadde identiske effektivitetsverdier, sier professor Hele Savin ved Aalto universitetet i en pressemelding.

Vanlige silisiumsolceller klarer ikke å fange alle fargene i sollyset like effektivt. Sorte silisiumsolceller absorberer derimot så godt som alt sollys. Svart silisium fanger flere solstråler, men har samtidig en ekstremt ru og stor overflate.

– Den store, svarte overflaten fanger elektroner, men disse blir sittende fast. Dette problemet mener de finske forskerne de nå har løst, sier forsker Gaute Stokkan, ved Sintef Materialer og kjemi til Teknisk Ukeblad.

De finske Aalto-forskerne har lagt på en tynn film i aluminiumoksid, som følger strukturene i silisiumet. Dette er en passiveringsmetode, og leder elektronene på riktig vei.

Finnene har også samlet begge kontaktpunktene i en solcelle på en side (interdigitated back contact) , slik at oppsamlingssiden bare er en stor svart overfalte.

Kilde: tu.no/kraft

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism