Hormonforstyrrende stoffer finnes i en rekke produkter og forbrukerne eksponeres daglig.
Testen er utført i forbindelse med seminaret «Hvordan sikre forbrukerne en giftfri hverdag».
I fjor kom rapporten fra WHO og UNEP som foreslo strengere regulering av stoffene. Forskerne er redd det kanskje ikke finnes noen sikker nedre grense for akkurat disse kjemikaliene, men at hvis man eksponeres på et sårbart tidspunkt i livet, for eksempel på forsterstadiet, kan skade oppstå senere i livet selv om dosen man utsettes for er svært, svært liten.
I forrige uke varslet den svenske regjeringen at de saksøker EU- kommisjonen for å hale ut arbeidet med å fase ut og regulere hormonforstyrrende stoffer. Miljøminister Lena Ek uttalte at hun mener Kommisjonen har løpt fra sine forpliktelser og gitt etter for press fra kjemikalieindustrien.
Forbrukerrådet har lenge etterlyst en handlingsplan for en giftfri hverdag etter mønster fra Sverige og Danmark for å beskytte barn bedre mot hverdagskjemikaliene som finnes i leker, klær, barneutstyr og i en rekke andre produkter.
- Det er på høy tid at våre politiske myndigheter setter hormonforstyrrende stoffer og andre hverdagskjemikalier skikkelig på dagsorden. Jeg har lyst til å sitere den svenske miljøministeren når hun slår fast at hormonforstyrrende stoffer står like høyt på den politiske dagsorden i Sverige som klima, fordi begge deler handler om menneskenes framtid, sier Randi Flesland.
Kilde: Forbrukerrådet.no
Elegant, quirky and unique: New Zealand architecture awards 2024 – in
pictures
-
Winners were chosen by a panel of architects and are spread across 11
categories, including housing, commercial, heritage, interior and
international arc...
Legg inn en kommentar