Viking Development Group i Kristiansand har utviklet minikraftverket CraftEngine, som produserer vannbåren varme eller kjøling og elektrisitet etter behov. Og tidvis mer strøm enn du har bruk for – Hver mann sitt kraftverk. En gang var det en visjon. Underveis utviklet visjonen seg til en ambisjon. Nå er ambisjonen en realitet.
Den grunnleggende teknologien er på ingen måte ny, men CraftEngine skal være den eneste småskalamaskinen (1-10 kW elektrisk effekt) i verden som kan produsere vannbåren varme eller kulde og dessuten strøm fra fornybare energikilder som biomasse, pellets, flis, sol eller spillvarme. Til omtrent halvparten av dagens markedspris.
- Testene gjennomføres ved Institut for Produktudvikling på Danmarks Tekniske Universitet i København. De er blant Europas høyest rangerte miljøer innen engineering. Maskinen går som den skal, lønnsomheten er udiskutabel. Prisen blir mellom 5.000 og 10.000 Euro, avhengig av størrelse, og investeringen spares inn på få år, sier adm direktør Tor Hodne i VDG.
- I 2014 tror vi på store leveranser, men det avhenger av et par forhold. Først skal Prototype B bestå nye tester som starter i mai hos AVL List GmbH – et internasjonalt selskap med over 4.000 ansatte som omsetter for fire milliarder kroner årlig. Vi tror virkningsgraden kommer opp i 10-15 prosent og så skal maskinen optimaliseres for serieproduksjon. Neste trinn er å finne en internasjonal partner som kan håndtere markedsføring, salg, installasjon og vedlikehold. Det verken kan eller vil vår lille organisasjon på 14 medarbeidere. Vi er gründere, oppfinnere, innovatører og har tenkt å fortsette med det, sier Hodne.
- Hvorfor en internasjonal og ikke en norsk partner?
- Forklaringen er at det i Norge i dag ikke er mulig å selge overskuddskraft tilbake til strømleverandøren via nettet. Det er fullt mulig eksempelvis i Tyskland, Sverige, Danmark, Østerrike, Storbritannia og de fleste andre land vi sammenlikner oss med. Og nettopp salg av strøm er etter vår mening en av suksessfaktorene ved vårt anlegg. Det produserer tidvis mer strøm enn eieren trenger og da kan denne kraften selges tilbake til markedspris som er vesentlig høyere enn kostprisen, sier Hodne.
Olje- og energiminister Ola Borten Moe har også vist interesse for nykommeren.
- Han stadfester at det per i dag ikke stilles krav til kraftselskapene for å skulle motta lokalprodusert elkraft fra småprodusenter, slik det altså er i de fleste andre land. Likevel, det er lovendringer på gang som kan sikre at dette blir tilfellet i nær framtid, noe vi selvsagt mer enn gjerne hilser velkommen, og vi tror uansett at slik mottaksplikt vil tvinge seg fram. Hvis de fleste hus i Norge får sitt eget kraftverk, vil redusert lokalt konsum kunne gjøre norske vannmagasiner til et grønt batteri for Europa. Og så vil vi måtte bygge langt færre kraftlinjer, eksempelvis i Hardanger. Det er meningsløst dyrt å fyre opp boligene våre med norsk, vannkraftprodusert strøm. I stedet kan energiselskapene legge nye, tykke kabler til Kontinentet og eksportere vår grønne energi til gode priser, som erstatning for miljøfiendtlig kull-kraft. Om noen få år, når Tysklands mange atomkraftverk skal bygges ned, blir behovet prekært og prisene formodentlig enda høyere, sier Hodne.
I Nord-Europa vil det være naturlig å kjøre anlegget på biomasse, lenger sør kan sol være et alternativ. På Barbados lages i dag strømmen med dieselaggregater, til tre kroner kilowattimen. Et eneste minikraftverk fra Viking Development Group kan skaffe lys nok til en landsby for tiendeparten av prisen - ved hjelp av solenergi, som Barbados bades i nesten hver dag året rundt.
Viking Development Group
Fantasktisk god løsning.
SvarSlettJa det virker som et spennende prosjekt. Skal forsøke å følge med i fortsettelsen. Det er jo ofte en tung vei å gå fra prototype til kommersielt produkt, men dette prosjektet er det all grunn til å ønske lykke til på ferden.
SvarSlettVarför vänta? Köp en egen Stirlingmotor från Åmål redan nu: http://www.cleanergy.com/
SvarSlettVil bare påpeke at det ikke er snakk om en Stirlingmotor, som indikert i artikkelen, men en variant av en ORC. Viking har opplyst om dette.
SvarSlett@Anomnym Takk for viktig oplysning. Linker til Organic Rankine Cycle.
Slett