26 januar 2012

Betongens renessanse

Mange argumenterer for å rive Høyblokken i Regjeringskvartalet fordi de synes den er stygg. Om ti år vil de samme menneskene lovprise den, skriver Erling Dokk Holm.

Erling Viksjø tegnet tre andre høyblokker i Oslo som har gjennomgått fine rehabiliteringer. En av disse er STK Alcatels kontorblokk på Økern. Denne bygningen er blitt spesielt fin, omsorgsfull rehabilitering på detaljnivå sikrer at svært mange av de opprinnelige kvalitetene er behold.

Hotell 33 på Økern i Oslo viser fint hvordan Erling Viksjøs bygninger kan pusses opp.
I 1972 jobbet det, ifølge Wikipedia, 4000 mennesker her - STK var en av Oslos aller største arbeidsplasser. Administrasjonsbygget med adresse Østre Aker vei 33 ble oppført i 1968. Det er et svært flott bygg, som signaliserer at de som fikk bygget det hadde mye penger. Så gikk det nedover,  men historien endte likevel godt for dette bygget.

STKs kontorbygning ble i 2007 ombygget til hotell. Det er et veldig lekkert hotell, og en skikkelig demonstrasjon av hvor stort potensial Høyblokken har for å tre frem som noe av det vakreste og mest tidsmessige av det som den nære etterkrigstid har gitt oss.

Naturbetongen, en spesiell blanding av småstein, sand og sement, ble utviklet av Erling Viksjø og setter et særpreg på nesten alt han tegnet. Dette materialet  begynner å få en renessanse. Leser man interiørmagasinene og designpressen, er det påtagelig hvilken oppmerksomhet den rå betongen og dens mange ulike uttrykk får i dag.

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism