Foto: Robert Couse-Baker |
Svært tankevekkende artikkel i Dagens Næringslivs magasin D2:
Verdens eldste kjente funn av korn, er vill enkorn fra Aswan i Egypt, datert 16.300 – 15.000 år f.Kr. Frøene ble starten på menneskelig sivilisasjon. Mennesket ble fastboende og begynte å dyrke jorden. Bondemennesket tok vare på de beste frøene fra hver avling, og sådde dem videre. Slik oppsto variert genmateriale og sterke plantesorter tilpasset klima og miljø.
Da frøindustrien vokste frem, rendyrket den sorter som ga store avlinger. Bakerindustrien ville ha sorter som ga stor og rask heving. Store økonomiske interesser sto på spill, og i 2004 innførte Norge et EU-forbud mot å bytte og selge frø mellom bønder og hageeiere. Reglene var så strenge at det ikke engang var lov å gi frø i gave.
Som EØS-land måtte Norge følge EU-direktivet. Det ble ramaskrik i økomiljøer, som ofte baserer seg på utveksling av erfaring og plantemateriale. Hageentusiaster ristet på hodet. Og hva med mangfoldet alle var begynt å snakke om? Motstanden i Europa ble organisert i bevegelser som «Let’s liberate diversity».
I 2008 skjedde en tillemping av regelverket i Norge. Ikke-kommersielt frøbytte ble igjen tillatt, og salg fra såvareforretning ble lov når det gjaldt såkalte bevaringssorter.
Kilde: DN.no
Legg inn en kommentar