- Fra 2020 skal alle nybygg og bygg som rehabiliteres ha passivhusnivå. Større kunnskap om passivhus i byggenæringen er dermed helt avgjørende. Enova har derfor opprettet et rådgiverteam som skal bidra til vellykkede passivhusprosjekter rundt om i hele landet, forteller seniorrådgiver Ann Kristin Kvellheim i Enova.
Rådgiverteamet er et tilbud til alle som velger å bygge passivhusbygninger, også de som ikke mottar pengestøtte gjennom Enovas støtteprogram.
Tilbudet er delt i fire:
Startkurs i planlegging av passivhusFor å sette prosjekterende i stand til å planlegge energieffektiviserende tiltak er det viktig med kunnskap om integrert energidesign og innsikt i kriterier for bygging av passivhus. Dette etableres gjennom dagskurs som er åpne for alle. Kursene holdes i noen utvalgte større byer. Se www.enova.no/radgiverteam
Innledende rådgivning
Mange prosjekter har behov for rådgivning i konseptutviklingsfasen. De prosjekter som viser til en ambisjon om passivhusnivå for nybygg kan benytte rådgiverteamet med inntil 5 timer per prosjekt for privat byggherre/byggeier. 10 timer per prosjekt for offentlig byggherre/byggeier samt for alle rehabiliteringsprosjekter
Arkitekturkonkurranser
I arkitekturkonkurranser med energi- og miljømål er det viktig at kravspesifikasjonene er tydelige slik at besvarelsene kan vurderes ut fra hvorvidt de inneholder de påkrevde energieffektive løsninger. Rådgiverteamet kan bistå juryen i vurdering av tekniske løsinger og energiberegninger, men skal ikke delta som jurymedlem.
Rådgivning/workshops i detaljprosjekterings- og/eller byggefase
Prosjekt med passivhusstandard kan i tillegg til investeringsstøtte få tilbud om rådgivning med spisskompetanse på passivhus etter søknad om støtte. Denne rådgivningen kommer i tillegg til ordinære rådgivere i prosjektet, Enovas eget rådgiverteam kan benyttes, alternativt andre rådgivere som må godkjennes av Enova ihht gjeldende kompetansekrav.
Les mer på www.enova.no/forbildeprogram
Kilde: Bilag – Teknisk Ukeblad
Legg inn en kommentar