Fredningen er en del av Riksantikvarens tolv fredninger i forbindelse med Kulturminneåret 2009.
Et overordnet prinsipp var at en bygnings form skulle styres av funksjonelle hensyn. Arkitekten av urinalet i Stensparken har hatt tre hovedfunksjonskrav som utgangspunkt; pissoaret skulle gi ly for regn, være luftig for å unngå lukt, og gi skjerm mot innsyn. Urinalet har tre ståplasser og er oppført i armert betong. Man kan kjenne igjen den runde grunnplanen i andre funksjonalistiske bygg.
Offentlige pissoarer var ikke et nytt innslag i bybildet, men fantes allerede på slutten av 1800-tallet. De ble opprinnelig innført for å sette en ny renslighetsstandard i byen, i en tid da mange gjorde sitt fornødne nærmest hvor som helst i gater og streder.
Utover på 50-tallet fikk pissoaret også en helt annen funksjon. Det ble en viktig møteplass for hovedstadens homofile i en tid da denne gruppen ble møtt med en blanding av forbud, forakt og fortielse.
- Heldigvis har samfunnet vårt i løpet av en generasjon gjort store framskritt slik at homofile i dag ikke trenger møtes på slike steder lenger. Men også derfor er det viktig å fredet dette bygget, for å bevare den delen av historien vår for ettertiden, sa Solheim under fredningen.
Fredningen er en del av Riksantikvarens i alt 12 fredninger i forbindelse med Kulturminneåret 2009.
Les mer på Riksantikvarens nettsider.Les mer om Kultuminneåret 2009
Legg inn en kommentar