Et kraftverket basert på brenselceller kan produsere strøm av naturgass ved å utnytte de kjemiske reaksjonene mellom hydrogen og oksygen. Teknologien er fremdeles uferdig, men i løpet av tre års tid skal den første prototypen være klar.
- Teknologien er fremdeles ikke klar for storproduksjon. Vi trenger mer utvikling og kunnskap, men en prototype på 200 kilowatt håper vi å ha klar i løpet av tre år. For å lage et gasskraftverk på 400 megawatt trengs noe mer tid, sier seniorforsker Ivar Wærnhus ved Christian Michelsens Research (CMR) avdeling Prototech.
- Brenselsceller kan produsere veldig mye strøm og har bedre effektivitet enn fossilt brensel. Vi sier at virkningsgraden er på cirka 85 prosent. Til sammenligning har vanlige gasskraftverk en virkningsgrad på i underkant av 60 prosent, sier Wærnhus til Bergens tidende.
Se en reportasje om det nye superkraftverket.
- En av de store fordelene med brenselsceller er at CO2 fanges og lagres underveis i energiproduksjonen. På ordinære kraftverk som på Mongstad må dette gjøres i etterkant av prosessen og krever egne teknologiske løsninger som sluker energi. Her kommer alt i en ferdig pakke, sier Wærnhus.
Det første testanlegget er laget i sammarbeid med Institutt for Energiteknikk (IFE) i Stavanger.
- Brenselceller har flere viktige fordeler. For det første er de mer energieffektive enn forbrenningsmotorer, gassturbiner og lignende, slik at en større del av energien i drivstoffet blir utnyttet. For det andre slipper brenselceller ut svært lite NOx og forurensende partikler, og for det tredje kan de bruke mange slags typer drivstoff - inkludert mange typer bioenergi, forteller
Rådgiver i Bellona Konrad Pütz.
EU har i perioden 2002-2006 brukt 600 millioner euro på forskning på brenselceller og hydrogen.
Bergens tidende
From Strictly Ballroom to Sydney’s saviour: how heritage town halls are
staging a comeback
-
Inner West council has thrown open the doors of seven town halls to arts
organisations free of charge as it tries to revive its buildings and
address a p...
Legg inn en kommentar