28 mars 2009

"Verdens vakreste museum" på Tjuvholmen

27 mars 2009

Sameiet Kalmarhuset har kjempet mot mobilsenderen siden den ble plassert på hustaket deres i 1995. NetCom fikk ekspropriert bruksretten til taket, og fredag avgjorde Samferdselsdepartementet at basestasjonen blir stående.

Statens Strålevern har konkludert med at det ikke er noen helsefare forbundet med å ha slik basestasjon på taket av et bygg. Dette er en konklusjon Sissel Halmøy ikke er enig i. Hun er fagansvarlig for elektromagnetiske felt i Norges Miljøvernforbund.

- I en leilighet i nabohuset er strålingsnivået så høyt at det tilsvarer en aktiv mobiltelefon inntil øret døgnet rundt, sier Halmøy til BT.no.

– Et overgrep mot beboerne - bt.no

Mobilmaster på taket – Et overgrep mot beboerne

Tesla Model S endelig lansert

Spansk og norsk vinner i Munch- og Deichman-konkurransen

26 mars 2009

Undersøkelser som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har utført viser at det er et stort behov for informasjon og økt kunnskap om hvordan faren for flom og skred øker når klimaet endrer seg. Nettportalen Klimatilpasning Norge skal derfor gi samordnet og tilrettelagt informasjon om klimatilpasning til kommuner, bedrifter og andre som har behov for det.


Gradvise endringer

Det er lett å forstå at kommuner som har opplevd et ødeleggende jordskred vil unngå at det skjer igjen. Da blir klimaendringene satt på dagsorden. Det er mange steder en klar sammenheng mellom klima og risikoen for jordskred. Stormer, nedbør, flom, snøskred og tørke påvirkes av klimaendringene.

Men klimaendringene handler også om de mer gradvise endringene som ikke like lett får oppmerksomhet. For at vi skal stå bedre rustet i møte med klimaendringene trengs kunnskap. Framsynte kommuner og bedrifter planlegger for et annet klima i framtiden ved å ta grep i dag.

Helhetlig informasjon
Klimatilpasning Norge er en portal som enkelt leder deg videre til aktuelt stoff om klimatilpasning på ulike fagområder. Her får du mulighet til å danne deg et bedre bilde av hva klimatilpasning er og få mer kunnskap om det som er mest aktuelt for din situasjon. Klimaendringene vil arte seg ulikt om du bor på landet eller i byen, i nord eller i sør. Derfor er portalen delt inn i fylker, så du kan finne informasjon som er spesielt aktuell i din landsdel.

Nettportalen byr på mange gode eksempler fra de kommunene som har startet med klimatilpasning. Man vil også kunne gå direkte til offentlige etaters og direktoraters nettsider for å finne informasjon om deres arbeid med klimatilpasning. I tillegg presenteres aktuelle nyheter fra forskningen.

Portalen er i første omgang utviklet med tanke på samfunnsplanleggere og beslutningstakere i kommuner og fylker, men vil være nyttig for alle. Det er lagt vekt på at informasjonen skal være lett tilgjengelig og interessant for alle som er opptatt av hva klimaendringene vil bety for det norske samfunnet.

Klimatilpasning Norge

Klimatilpasning Norge

Energi- og Klimaplan for Norge 2020

Earth Hour den 28. mars

25 mars 2009

Gratis arkitekturbok

24 mars 2009

Galleri Per og Kajsa

23 mars 2009

Det ble igangsatt bygging av 2.299 boliger i januar i år, noe som er en nedgang på 14,2 prosent i forhold til samme måned i fjor.

- Fortsatt venter vi at den nedadgående trenden i fortsetter, både for boliger og andre bygg. Særlig ventes igangsettingen av andre bygg å falle sterkt fremover, fra et høyt nivå. Når det gjelder igangsettingen av boliger, venter vi også fall enda noen måneder. Men i andre del av 2009 vil vi kunne se en oppgang igjen. Finansmarkedet reagerer sjeldent på norske boligtall, skriver sjeføkonom Steinar Juel i Nordea, i morgenrapporten som ble sendt ut før tallene ble lagt frem.

I tillegg kan prosjekter som er meldt igangsatt, ha blitt utsatt på ubestemt tid på grunn av fallet i etterspørselen. Den nedadgående trenden kan dermed være større enn registrert i byggearealstatistikken, ifølge SSB.

Boligbyggingen faller bratt - DN.no

Fall i boligbyggingen

Fire kontorer samarbeider på Sørenga

22 mars 2009

Vil forby forbrenningsmotorer i biler

21 mars 2009

Regjeringen avgjorde nylig at et nytt Nasjonalmuseum bør plasseres på Vestbanen og at det så raskt som mulig skulle utlyses en arkitektkonkurranse. Planen er å utlyse konkurransen før påske i år.

Norske arkitekters landsforbund (NAL) mener imidlertid at arkitektkonkurransen om et nytt Nasjonalmuseum må utsettes.

- Det er så stor usikkerhet omkring prosjektet at det er fornuftig at arkitektkonkurransen utsettes inntil realisering av prosjektet og viktige premisser er avklart, sier Kjersti Nerseth, president i NAL.

NAL peker også på at det idligere har vært to konkurranser om Nasjonalmuseet på Tullinløkka, og dersom heller ikke denne tredje konkurransen fører frem til et realisert prosjekt, vil det skade Norges omdømme som ansvarlig aktør på den internasjonale arkitekturarenaen.

Se også: Tidligere planer for vestbanetomta.

- Premissene må være så klare som mulig. Det er flere uklarheter i forhold til tomtearealet og den politiske forankringen. Konkurranseprogrammet er heller ikke klart og ingen jury er oppnevnt. En jury bør få anledning til å si sin mening om konkurranseprogrammets innhold og utforming, sier Nerseth.

- Kan skade Norges omdømme - DN.no

Vil utsette nytt Nasjonalmuseum

FNs internasjonale vanndag

Stavanger Design Distrikt

16 mars 2009

Energieffektive bygg er fremtiden

14 mars 2009

Søppelkrigeren

Miljøkraftverket med brenselceller

13 mars 2009

Munch-området og Deichman-aksen

Statsbygg delte for andre gang ut sin studentpris for fremragende arkitektur 12. mars på NTNU i Trondheim. Juryens valg falt på oppgaven "Expo-line Shanghai 2010" utført av studentene Michelle Cruz og Henning Kloumann.

Juryen som besto av to arkitekter fra Statsbygg: Silje Skulstad og Lise Larsen, vurderte oppgaven slik:

- Oppgaven rommer visjoner, er svært overbevisende gjennomført og viser et overskudd i lek med form og farge. Prosjektet er gjennom tekst, tegninger og modell glimrende formidlet. Det går en klar linje fra visjon - til idé - til løsninger. Løsningsforslagene antyder videre en uendelighet av muligheter. En modell, som i tillegg til å vise studentenes oppgave, gir oss et fugleperspektiv på den tette byen Shanghai der den lave bebyggelsen rives for å gi plass til moderne høyhus.
Om oppgaven

Studentene har valgt å foreslå en alternativ strategi for gjennomføring av den kommende verdensutstillingen Expo2010 i Shanghai.
Studentene ønsker at byen gjennom Expo 2010 tilføres nyttefunksjoner. De foreslår at ”programmet integreres tettere i en bystruktur - med byens program, på byens premisser”. De foreslår et system knyttet opp mot offentlig transport. De foreslår å utnytte ressursene på en alternativ måte slik at Expo kan bli nyttiggjort av byens befolkning også etter at utstillingen er over. De har også valgt å se på arkitektoniske løsninger.


Arkitekturprisen er et resultat av samarbeidet mellom Statsbygg og NTNU i Trondheim. Formålet med prisen er å stimulere student- og fagmiljøene til nyskapende og eksperimentelle studier av arkitektur blant fremtidige arkitekter. Prisen er et ledd i Statsbyggs ønske om å stimulere student- og fagmiljøene til høyere kvalitet.

Statsbygg deler ut studentpris - Statsbygg

NTNU - Masteroppgaver i arkitektur

Studentpris for fremragende arkitektur

12 mars 2009

Passivhus fra katalog

11 mars 2009

Miljøvennlig trearkitektur for fremtiden

Nettsted om bærekraftige byer

Suksess med miljøsatsing

10 mars 2009

Oljeplattform blir luksushotell

09 mars 2009

Onsdag 4. mars ble det arrangert verksted på DogA i forbindelse med Regjeringens arkitekturpolitiske handlingsplan. Handlingsplanen er et samarbeidsprosjekt mellom 13 departementer.

Kultur- og kirkeminister Trond Giske trakk frem viktigheten av Åse Klevelands initiativ på 90-tallet, men påpekte at dette blir et større bilde med flere aktører ikke minst fordi man har invitert til bred deltakelse. Bred og inkluderende arbeidsprosess er viktig pga av det store antallet involverte parter.

- Arkitektur skaper engasjement og diskusjon og betyr mye for folks hverdag. Arkitekturpolitikken må stadig endres i tråd med det som skjer i samfunnet, sa Giske.

Regjeringens foreløpige arbeid har vært å konsentrere arbeidet om ni tematiske innsatsområder. Disse er i korte trekk:
  • Stedutvikling
  • Bærekraft
  • Universell utforming
  • Det offentlige som forbilde
  • Helse
  • Kulturarv og samtidsuttrykk
  • Kunnskapsutveksling
  • Næringsperspektiv
  • Profilering og identitetsutbygging

Meningen er at verkstedet skal fungere som et startskudd for dugnadsarbeidet og at planen skal foreligge sommeren 2009. Intensjonen er at handlingplanen skal være et dynamisk dokument.

Det oppfordres til innspill rundt innsatsområdene

Innspillene fra fagmiljøene bør være kortfattet (maks 3 A4-sider) og inneholde følgende punkter:

  • Presentasjon av fagmiljøets mål og virkefelt
  • Innspill til visjon(er) for en arkitekturpolitikk
  • Innspill til innsatsområder (maks. 10)
  • Innspill til innsatsområdenes underliggende mål og utfordringer
  • Innspill til konkrete tiltak for hvert innsatsområde

OBS! Innspillene må sendes inn senest tirsdag 10. mars til Norsk Forms sekretariat ved Christine.Piro.Volan@norskform.no

Kultur- og kirkedepartementet leder og koordinerer arbeidet. Sentrale underliggende institusjoner og etater, fagmiljøer og ressurspersoner blir involvert. Norsk Form er KKDs rådgiver på feltet. Norsk Form har videre det administrative ansvaret for å gjennomføre en konferanse med internasjonale og nasjonale innledere om arkitekturpolitikken 26 - 27 mai 2009. Konferansen blir et samarbeid mellom Kultur- og kirkedepartementet og Norges forskningsråd.


Norsk Form - Arbeidet med ny arkitekturpolitikk er igang!

Arbeidet med ny arkitekturpolitikk

01 mars 2009

Myndighetene tilbyr ulike støtteordninger for installering av varmepumpe, og i fjor ble det installert rundt 80.000 varmepumper i Norge.

Luft-til-luft varmepumpen henter varme fra uteluften, og avgir varme ved å sirkulere inneluften. Samtidig skal filtre i pumpen rense luften for støv og partikler. Men denne pumpen virvler samtidig opp støv i boligen og sprer det over hele huset.

Det er gjort svært lite forskning i Norge på luftvarmepumpers virkning på folks helse, opplyser overlege Jan Vilhelm Bakke i Arbeidstilsynet. Han er kritisk til at myndighetene bruker store beløp på energisparing i norske bygg og hjem, uten at det forskes på hvordan ulike typer alternativ oppvarming påvirker helsen vår.

Overlege Bakke sier en svensk undersøkelse gjort blant 14.000 leiligheter i Stockholm, viser at folk med varmepumper og elektrisk varme i boligen sin, hadde klart flere luftveisplager enn dem som hadde vannbåren varme i huset. Lignende forskning er ikke gjort i Norge.

- Varmepumper kan gi helsetrøbbel - Trønder-Avisa

Varmepumper ikke bra for helsa

Utstillingen av de tre nominerte til Hedersprisen for god design åpnet for publikum på torsdag 26.februar.

Prisen går til det produktet som utmerker seg mest blant alle mottakerne av Merket for god design. Vinneren skal kunne vise til fremragende designarbeid.

Prisen offentliggjøres i anledning Designdagen 2009, den 11.mars.

De nominerte til Hedersprisen for god design:

Øyafestivalen
Festivalprofil for Øyafestivalen 2008

Festivalprofilen ble lansert 1. desember året før festivalstart. I løpet av de neste ni månedene presenterte arrangørene totalt 70 annonser, 16 plakater og 10 flyere, av dem var ingen helt like.

Les mer om bakgrunn for nominasjon

Jensen Eden
Dobbeltseng med individuell justerbarhet

Sengeprodusenten Jensen så et økende marked for bevegelige senger men undret seg over hvorfor de fleste så ut sykehussenger.

Les mer om bakgrunn for nominasjon

CASE Abyss
Autonom, fire-komponent seismisk sensor for dypvanns geofysisk leting

CASE Abyss er ikke et forbrukerprodukt og skal ikke selges videre til andre firmaer. Produktet brukes til å samle inn seismiske data, som SeaBed Geophysical selger til sine kunder.

Les mer om bakgrunn for nominasjon

Nominert til Hedersprisen for god design

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism