Temaene for ENERGY CAMP
TEMA 1: Vindkraft
Nasjonale mål for vindkraftutbygging er i dag 3 TWh, og det er Enovas mandat å realisere målet innen utgangen av 2010. Høsten 2008 presenterte Enova og NVE tall for teknisk realiserbar vindkraftutbygging i Norge frem mot 2025 (5500 - 7000 MW, 2000-2500 turbiner, størrelsesorden 82 mrd kr investeringer). Dette står i kontrast til de 14500 MW prosjekter som er fremmet ovenfor NVE. Dette store antallet søknader bidrar til et unødig høyt konfliktnivå. NVE vil høsten 2008 fremlegge kriterier for prioritering av søknader.
TEMA 2: Vannkraft
Det har de siste årene blitt bygget ut om lag 0,7 TWh vannkraft i året. Antallet gitte og søkte konsesjoner hos NVE tilsier at denne trenden vil fortsette i årene framover. Litt under halvparten av energiproduksjonen i konsesjonene som er gitt mellom 2001 og juli 2007 kommer fra småkraft.
Potensialet for utbygging av vannkraft er stort og omfatter kraftverk av ulik størrelse, opprustingsprosjekter og utvidelser av eksisterende kraftverk. NVE anslår potensialet utenfor vernede vassdrag til å ligge opp mot 40 TWh.
Norge har bygget ut en vesentlig andel av sine vassdrag og dette har hatt negative konsekvenser for naturverdier og friluftsliv. En del av prosjektene har vært omstridt og skapt stor debatt og uenighet. Samtidig peker klimautfordringen mot at vi trenger mer fornybar energi for å erstatte vårt fossile forbruk. Ny vannkraft kan gi et betydelig bidrag i denne sammenhengen.
TEMA 3: Energieffektivisering i norsk industri
Industrien samlet står for en vesentlig andel av stasjonær energibruk, og innenfor industrien er det den kraftintensive industrien som er den dominerende energibrukeren.
Både gjennom utredninger og i konkrete prosjekter er det synliggjort et betydelig potensial for å redusere den spesifikke energibruken innen industrien. De samme utredningene viser også at en vesentlig andel av mulige effektiviseringsprosjekter isolert sett er bedriftsøkonomisk lønnsomme. Bredden i mulige effektiviseringstiltak er stor og spenner fra
- Utnyttelse av prosessvarme i varme og/eller kraftgjenvinning
- Energieffektivisering av prosesser/anlegg
- Energiøkonomisk prosessering
- Økt effektivitet/redusert spesifikt energiforbruk i transportkjeden
På tross av tilgang på mange gode energieffektiviseringstiltak blir likevel en vesentlig andel av prosjektene ikke gjennomført.
TEMA 4: Varmeproduksjon
I dag er det mange oppvarmingsalternativer (eksempelvis bio, varmepumpe, cogen og hybride løsninger) til olje og el i bygninger som har vannbårne systemer. Likevel er det lav gjennomføringstakt i en omlegging fra olje- og elkjeler til fornybare alternativer. Det viser seg også at det ofte velges ikke-vannbårne systemer i nybygg og bygg under rehabilitering. I barrierestudiet ”10 år med røde tall” blir det pekt på to overordnede barrierer: Manglende fysisk marked og manglende lønnsomhet. Aktørene møter lave strømpriser som det er vanskelig å konkurrere mot og det er for få bygg med vannbårne installasjoner.
TEMA 5: Veitransport
Veitransport står for rundt 20 % av de norske utslippene av klimagasser og utslippene øker. Tiltak som hittil har vært satt i verk for å få ned utslippene, har ikke vært tilstrekkelige til å stanse utslippsveksten.
Elektrifisering av veitransporten i Norge kan gi omfattende utslippsreduksjoner, både av klimagasser og lokal forurensing. Hittil er det ikke mer en rundt 2000 elektriske biler i Norge. Elbiler, plugg inn hybrider og nytt fokus på elektriske motorer hos bilfabrikantene gir nå nye muligheter til å få ned CO2-utslippene fra transportsektoren.
TEMA 6: Olje/gass
Olje og gass-sektoren står for en betydelig og voksende andel av de norske klimagassutslippene. Innenfor sektoren finner vi også de fleste av de store punktutslippene av klimagasser. Det har lenge vært pekt på at elektrifisering av anleggene kan gi store klimagevinster, både på land og på sokkelen men at en elektrifisering av rekke eksisterende plattformer er kostbart i forhold til andre alternativer. Men på landterminaler og et antall plattformer er kraftoverføring fra land vært en ønsket løsning fra petroleumsbransjen. Om energibransjen ikke kan bringe fram ny kraft til rett tid og sted vil elektrifisering av nye og eksisterende prosjekter bli utfordrende.
Hvordan skal vi få levert den fornybare kraften til rett tid?
TEMA 7: Strømnettet
Utbygging av nett peker mot to hovedutfordringer. Nettet kan gjøre det mulig å bygge ut mer fornybar energi, slik at ny kraft kan kobles til. Samtidig er nett en forutsetning for konvertering. De nye brukerne må få tilgang til andre energiformer dersom det skal være mulig å konvertere, enten disse er i industrien, i transportsektoren eller i olje og gass-næringen.
Selv om nett er en forutsetning for konvertering til mer bruk av fornybar energi er det også knyttet utfordringer til nettutbygging, både når det gjelder virkninger for natur og miljø samt estetikk. Hvordan kan vi utvikle nettet slik at vi kan får ned klimagassutslippene?
TEMA 8: Energieffektivisering i byggesektoren
Enova har avdekket at nye og private kontor- og hotellbygg har et større energibehov enn eldre bygninger. Kommunale skoler og helseinstitusjoner ”står på stedet hvil” etter 1997, selv om TEK97 la opp til 20% reduksjonsmål for energibruken. Ettermontasje av lys, kjøleenheter, servere osv fører til at helhetlige løsninger uteblir og energibruken vokser. Produktleverandører sliter med å få solgt sine mest energieffektive produkter, entreprenører styres av pris og RIF-bedrifter har så trange budsjetter at kun ”hyllevareløsningene” benyttes. Tiltak som kan redusere behovet velges bort eller brukes tilfeldig. Bedrifter og privatpersoner som kjøper bygg eller inngår leieavtaler ber ikke om opplysninger knyttet til byggets energiytelse og registrerer at avtalt dokumentasjon på leveranser mangler eller er ubrukelig. Utførelsen har spesielt stor betydning for energiresultatet og energimåling og termografering har påvist ekstreme forskjeller mellom ellers like boligbygg.
Legg inn en kommentar