En norskutviklet teknologi gjør det mulig å produsere materialer som kan erstatte regnskogprodukter. Teknologien er et eksempel på hvordan man raskt kan begynne å gjøre noe med en av de store miljøutfordringene, nemlig avskoging i regnskogen, sier administrerende direktør Per Arne Sørlien i Kebony. Regnskogtømmer og avskoging har fått mye oppmerksomhet i den senere tid og regjeringens løfte om 15 milliarder kroner over 5 år til vern av regnskog har aktualisert behovet for å stanse denne utviklingen.
Det er brukt mange år og mye ressurser på å utvikle denne teknologien som oppgraderer egenskapene til bærekraftig nordisk trevirke (eks. furu, bøk og lønn). Dette skjer gjennom en prosess som benytter en væske utvunnet av restavfall fra sukkerproduksjon. Materialet som fremstilles kalles Kebony, og utseendet og egenskapene til dette miljøvennlige, modifiserte trevirket er til forveksling likt regnskogtømmer.
Kebony er veldig holdbar, sterk og har stor motstandsdyktighet mot råte. Den tåler et barskt klima og passer både ute og inne, sier Sørlien. Han sier videre at selskapet leverer materialer til terrasse, brygger, innegulv, kledning, tretak og annet konstruksjonsvirke, men det har også potensial til bruk i vinduer, møbler og båtdekk. Materialene benyttes allerede i mange prosjekter i Norge som for eksempel nye Carl Berner og Nationalteatret stasjon, Estatia hotellene (Kragerø, Norefjell, Trysil), restaurant Le Canard, Marine Harvest, Pilestredet Park, samt flere skoler og barnehager.
Kebony ASA, som produserer og markedsfører materialene har stor tro på produktet og investerer nå 150 millioner kroner i bygging av ny fabrikk.
Is Social Housing Designed to Fail? (And How We Can Make It Work)
-
Social housing’s unfortunate past may cast a shadow on its connotations in
the present, but its future could be brighter than expected.
The post Is Socia...
Legg inn en kommentar