07 desember 2007

Kitin som impregnering


Rekeskall kan være nyttig. Så spørs det bare hva vi skal gjøre med de tomme hvitvins-flaskene :)
Foto: vortistic
At kitin fra skalldyr kan brukes til impregnering er ikke nytt. Men at det med litt ekstra varmebehandling blir vannavstøtende og mindre brennbart, er det ingen som har visst. Og i likhet med andre oppdagelser på laben, er også dette funnet ved en tilfeldighet. Nå er metoden patentert.

Det var under arbeidet med doktorgradsarbeidet der han så på kitosan og trebeskyttelse, at Erik Larnøy snublet over de nye egenskapene. I forbindelse med et fikseringsforsøk så han at enkelte trebiter ikke tok til seg vannet de lå i. Han ville altså redusere utvaskingen av impregneringsvæsken, og fikk noe nytt på kjøpet.

- Prøvene som var varmebehandlet uten lufttilgang tok ikke opp vann. Faktisk så fløt de opp da vekten ble tatt av dem, forteller han.

Etter at treet er trykkimpregnert med kitosan i vakuum er treet motstandsdyktig mot vann, men ikke vannavstøtende. Det er først når det blir varmebehandlet at dette skjer, men da er også treet modifisert til et nytt stoff. Etter litt prøving og feiling har Larnøy kommet fram til at 80 grader i åtte timer uten lufttilgang gir optimalt resultat.

En annen bieffekt av modifiseringen er at den virket brannhemmende på treet.

Rekeskall holder treet tørt - Magasinet treindustrien�

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism