24 november 2007

Operaen blir gul


Statsbyggs video fra leggingen av taket
For flere måneder siden oppdaget Statsbygg at marmoren på det nye operabygget er i ferd med å bli gul. Dette gjelder både inne og på utsiden av bygget, og det er en form for aldring som er alt annet enn vakker.

Satsbygg vet foreløpig ikke hva som er årsaken. Det kan være en reaksjon mellom stoffer i steinen, oksygen og fuktighet. SINTEF er allerede i gang med undersøkelser, og det samme er leverandøren.

Det litt triste er at materialvalget i høy grad har vært diskutert, men uten at en lang rekke advarsler har blitt tatt til følge. SINTEF mente den gang at granitt var bedre egnet, mens flere geologer advarte mot bruk av marmor. Arkitektfirmaet Snøhetta sto på sitt og fikk (dessverre) viljen sin.

All marmoren som er brukt i operabygget, både innvendig og utvendig, er fra det samme steinbruddet i Carrara i Italia. Og så lenge ingen vet hva de gule flekkene skyldes, virker det relevant å spørre om det kan tenkes at resten av bygget vil bli gult også.
/../
Håpet er at gulningen skal kunne stoppes uten å bytte ut eller slipe de steinplatene som er lagt.
/../
Uansett om steinen må byttes, slipes eller behandles med kjemikalier, vil gulningen åpenbart medføre en ekstrakostnad. Og den vil ikke nødvendigvis Magnusson og Statsbygg ta på sin kappe.


Spørsmålet er om dette er en tapt kamp i utgangspunktet:

- Dette kommer til å bli verre og verre dag for dag. Marmoroverflaten er ruglete slik at folk skal kunne gå på den, og forurensning blir derfor fanget opp og får arbeide i fred, hevder Truls Aslaksby hos byantikvaren i Oslo.

Geolog Finn Erik Skaar forklarer til Aftenposten at marmor er et bløtt materiale, og vann trenger seg inn i porene, noe som fører til frostsprengning i overflaten, og man får en forvitringsprosess.

- Operaen ligger rett ved et trafikknutepunkt med store utslipp av CO2, og når CO2 bindes med vann danner det karbonsyre som tærer hardt på marmoren, sier Skaar. Han viser til at kringkastingsbygget som ble bygget med en type granitt på 1930-tallet, er like fint og hvitt i dag.

Ikke lenger snøhvit

Legg inn en kommentar

 
Arkitektur  & Miljøteknologi Design: Templateism